Ce este credinţa?

credinta

DEX-ul are urmatoarele explicatii:
CREDÍNTA, credinte, s.f. 1. Faptul de a crede in adevãrul unui lucru; convingere, siguranta, certitudine. … 2. (Inv.) Incredere (pe care o inspira cineva). … 3. Fidelitate, devotament, statornicie fata de cineva sau de ceva. ¨ (Reg.) Logodna. 4. Speranta, nadejde. 5. Convingere despre existenta lui Dumnezeu; marturisire a acestei convingeri prin respectarea prescriptiilor bisericesti; religie, cult. – Lat. *credentia.

Biblia da urmatorea definitie pentru credinta:
     Evrei 11:1. “Si credinta este o incredere neclintita in lucrurile nadajduite, o puternica incredintare despre lucrurile care nu se vad.”

Situatie spre exemplificare:
Biblia prezinta o ocazie în care Domnul Isus Hristos a stat de vorba cu o femeie, langa o fantana. In urma argumentelor pe care le-a folosit Mantuitorul, samariteanca a crezut ca El este Mesia. Apoi ea a dat fuga in cetatea Samariei si a povestit localnicilor ce a vazut si ce a auzit…
Ioan 4:39-42. Multi Samariteni din cetatea aceea au crezut in Isus din pricina marturiei femeii, care zicea: “Mi-a spus tot ce am facut.” Cand au venit Samaritenii la El, L-au rugat sa ramana la ei. Si El a ramas acolo doua zile. Mult mai multi au crezut in El din pricina cuvintelor Lui. Si ziceau femeii: “Acum nu mai credem din pricina spuselor tale, ci din pricina ca L-am auzit noi insine si stim ca acesta este in adevar Hristosul, Mantuitorul lumii.”

Concluzie:
In urma definitiilor prezentate putem sa intelegem ca exista doua feluri de credinta:
1. Credinta in persoane si lucruri care se vad sau se pot vedea;
2. Credinta in persoane si lucruri care nu se vad sau nu se pot vedea inca.
Un exemplu pentru primul caz – cred ca mai am benzina in rezervor pentru ca tocmai am alimentat si acul indicator imi CONFIRMA acest lucru.
Un exemplu pentru cel de al doilea caz – cred ca soarele va mai “arde” inca cateva milioane de ani de acum inainte. Aici nu mai este ceva care sa CERTIFICE afirmatia. E doar o nadejde sau o speranta in ceva INCERT.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply